zondag, januari 21, 2018

Weihenstephan Vitus

De Weihenstephan Vitus is een, zeer hoogwaardig, buitenbeentje binnen de weizenbockfamilie. Normaal zijn de weizenbockken donker van kleur, maar deze is blond van kleur, is kruidig van smaak en heeft een bitterheid van 17 EBU. Deze onmiskenbare, volmondige en krachtige smaak krijgt het bier door de extra lange, koude lagering. Het schuim is daardoor compact en stevig. De naam Vitus is gebaseerd op St. Vitus een heilige uit de 14e eeuw, die onder andere beschermheilige van de bierbrouwers is. In vroeger dagen was het voor monniken tijdens het vasten (geen vast voedsel tot zich nemen) gebruikelijk een wat zwaarder bier met een hogere voedingswaarde te drinken, als vervanger van vaste maaltijden.

Over de Brouwerij
De Weihenstephan Brauerei wordt alom beschouwd als de oudste brouwerij ter wereld, haar ontstaan gaat terug naar het jaar 725. In dat jaar werd in het Beierse stadje Freising een klooster gesticht, het Weihenstephan Klooster. Vanwege de velen hopvelden in de omgeving van het klooster, werd in de jaren erna het eerste bier gebrouwen. In 1040 verwierf het Weihenstephan Klooster onder leiding van abt Arnold van de stad Freising het recht om bier te brouwen, waarmee de Weihenstephan brauerei was geboren.

In de honderden jaren die volgden is het Weihenstephan klooster diverse malen geplunderd, beschadigd en zelfs vier keer volledig afgebrand, maar even zo vaak werden het klooster en de brouwerij opnieuw opgebouwd. Op 24 maart 1803 kwam het Weihenstephan Klooster door middel van secularisatie alle rechten en bezittingen van het klooster in handen van de Beierse staat. De toevoeging ‘Koninklijke’ kwam daarmee te vervallen, maar op de etiketten van bieren gebrouwen door de Weihenstephan Brauerei prijkt nog altijd het Koninklijk wapen.

In 1852 werd de landbouwschool overgeplaatst naar Freising, die in 1919 werd omgevormd tot de Landbouw en Brouw Universiteit en gekoppeld aan de Weihenstephan brouwerij. Tegenwoordig maakt deze onderdeel uit van de Technische Universiteit van München en is daarmee een van de meest gerenommeerde bierscholen ter wereld.

Additional Info

  • Bockbieren: Weihenstephan Brauerei
  • Stamwortgehalte: onbekend
  • Plaats: Freising
  • Land: Duitsland
  • Gebrouwen sinds: onbekend
  • Drinktemperatuur: 8 – 10°C
  • Biersoort: Seizoensbier / Donkere Bock
  • Alcoholpercentage: 7,7 %

Lentebock Festival

Lentebock Festival

De Leckere

Lecker anders

Bockbier Proeverij

Bockbierproeverij

Reserveer nu voor de proeverij! 
Meer info

Strippenkaart

Strippenkaart

Voorkom een rij met koop van te voren een strippenkaart!
Meer info

Facebook

Bockbierfestival op Facebook
Word nu lid van onze Facebook!

Gulpener

Gulpener

Brouwerij Het Licht

Brouwerij het Licht

Café Ledig ErfBert's BierhuisLouis HartlooperEetcafe de PoortKALIPSO

 Bockbier Festival een festival vol energie!