zondag, januari 21, 2018

Jopen 4 Granen Bok

Jopen vier granen Bokbier is het enige vier granen Bokbier ter wereld. Dit robijnrode bier van 6,5% is een seizoensspecialiteit voor de herfst. De hoge gisting zorgt ervoor dat Jopen vier granen Bok een fruitig aroma heeft. De speciale blend van de verschillende bleke en donkere moutsoorten resulteert in een licht moutige smaak en een subtiele gebrandheid.

De vier granen Bok grijpt terug naar de historie van het bokbier. Het eerste bokbier was waarschijnlijk een bovengistend bier uit meerdere granen gebrouwen. Dit bier werd ontwikkeld in het Duitse plaatsje Einbeck, wat later verbasterde tot Ein Bock. Naast de traditionele Haarlemse combinatie van haver, tarwe en gerst is een vierde historisch brouwgraan rogge toegevoegd.

De Engelse "Beerhunter" Michael Jackson zegt over de vier granen Bok:
"Dit bier heeft een robijnrode kleur en is ongefilterd. Het aroma heeft iets van een vers gepelde mandarijn; het is daardoor zeer fris en levendig. Ook bevat het anijsachtige geuren. Het eindigt met een rookachtige gebrandheid, een heel apart bier. Aanbevelingswaardig!"

Over de Brouwerij
Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland. Brouwerijen als Het Scheepje, De Oliphant, De Drie Lelien draaiden op volle toeren en de Jopen (grote vaten waarin het bier werd vervoerd) lagen in grote stapels op de kade van het Spaarne te wachten op hun nieuwe eigenaar.

Het was vooral de constante kwaliteit die het Haarlemse gruitbier tot ver over de landsgrenzen bekend maakte. Haarlemse Koyt was in de 15e eeuw zelfs het meest gedronken bier van Antwerpen. En dat wilde wat zeggen. Maar aan iedere roem komt een einde. In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.

Pas in 1994 werd de oude brouwerstraditie in ere hersteld. Ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan van Haarlem ging het Haarlems Biergenootschap de archieven in, op zoek naar authentieke recepten voor een speciaal Haarlems jubileum bier. Het resultaat: Jopen Hoppenbier; volgens een origineel recept uit 1501.

Het succes was overweldigend, en al gauw werd duidelijk dat Jopen Bier zich niet zou beperken tot dat ene jubileumbier. Dus moesten er investeerders gevonden worden. En dat gebeurde. Jopen Bier was een feit. Met een heerlijke toekomst in het verschiet.

In het najaar van 1996 werd het Haarlems Jopen 4 Granen Bokbier gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Bierbrouwerij De Halve Maan BV. Later werd het bier gebrouwen bij Trappistenbierbrouwerij De Schaapskooi.

Additional Info

  • Bockbieren: Jopen BV Haarlem
  • Stamwortgehalte: 16 °Plato
  • Plaats: Haarlem
  • Land: Nederland
  • Gebrouwen sinds: 1996
  • Drinktemperatuur: 8 – 10°C
  • Biersoort: Seizoensbier / Donkere Bock
  • Alcoholpercentage: 6,5 %

Lentebock Festival

Lentebock Festival

De Leckere

Lecker anders

Bockbier Proeverij

Bockbierproeverij

Reserveer nu voor de proeverij! 
Meer info

Strippenkaart

Strippenkaart

Voorkom een rij met koop van te voren een strippenkaart!
Meer info

Facebook

Bockbierfestival op Facebook
Word nu lid van onze Facebook!

Gulpener

Gulpener

Brouwerij Het Licht

Brouwerij het Licht

Café Ledig ErfBert's BierhuisLouis HartlooperEetcafe de PoortKALIPSO

 Bockbier Festival een festival vol energie!